Τεχνολογία

Τεχνολογία

Ανάλογα με τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, τον διαθέσιμο χώρο και τις οικονομικές παραμέτρους, υπάρχουν εναλλακτικές τεχνολογίες για την εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας από μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

Σχετικά με το Δίκτυο  Υπάρχουν δύο τρόποι λειτουργίας των Φ/B συστημάτων:
- Υπάρχουν τα συστήματα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία έχουν στόχο τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη πώλησή της στο δίκτυο,
- Υπάρχουν τα συστήματα που λειτουργούν ανεξάρτητα από αυτό. Είναι τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν μπαταρίες αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας ώστε να είναι διαθέσιμη για κατανάλωση τη στιγμή που θα απαιτηθεί. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από οικιακές αλλά και μεγαλύτερες συσκευές σε περιοχές που για διάφορους λόγους δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Σχετικά με τα Πάνελ
Σήμερα στην αγορά έχουν επικρατήσει οι ακόλουθες τεχνολογίες κατασκευής πάνελ:
- Μονοκρυσταλλικά ή Πολυκρυσταλλικά πάνελ,
- Πάνελ λεπτού υμενίου (THIN FILM),
- Υβριδικά πάνελ.

Σχετικά με τον τρόπο στήριξης των πάνελ:

Υπάρχουν 2 τρόποι στήριξης των πάνελ:
- Με τοποθέτηση σε σταθερές βάσεις, συνήθως από αλουμίνιο ή γαλβανισμένο σίδηρο, οι οποίες στηρίζονται στο έδαφος σε δομές μπετού ή σε πασσάλους εδάφους. Είναι ο οικονομικότερος τρόπος στήριξης και απαιτεί σχετικά μικρό χώρο εγκατάστασης - σε επίπεδο έδαφος ένα φωτοβολταικό πάρκο π.χ. των 100 KWp απαιτεί 1700 m² καθαρό χώρο εγκατάστασης.
- Με τοποθέτηση σε περιστρεφόμενες βάσεις ενός ή δύο αξόνων, τα γνωστά trackers. Με τη χρήση των trackers επιτυγχάνεται αύξηση της παραγόμενης ενέργειας 25-45% σε σχέση με τη χρήση σταθερών βάσεων. Το κόστος εγκατάστασης αυξάνεται αντίστοιχα ενώ απαιτείται τουλάχιστον ο διπλάσιος χώρος από ότι απαιτούν οι σταθερές βάσεις.

Επικοινωνία

Γιαννιτσών 56, Τ.Κ. 26223 Πάτρα
Τηλ: 2610 277775
Fax: 2610 439990
Κιν: 6976 647060
dz@panasolar.gr
www.panasolar.gr